Kesätöistä….

”Onhan se nyt ihan perseestä, vain suhteilla pääsee kesäduuniin”,  sanoi eräs opiskelija Kaurialan lukiossa vuonna 2017. Mutta onko tällä varsin kovalla väitteellä minkäänlaista totuuspohjaa? Tietyllä tapaa tätä mielipidettä voidaan pitää ainakin osaltaan paikkaansapitävänä. Nimittäin useat nuoret pääsevät kesätöihin sukulaistensa tai tuttujensa avustuksella. Erityisesti nuorille tarkoitettuihin kesätöihin liittyy siis nepotismi eli sukulaisten suosiminen.

Onko nepotismi kuitenkaan niin hirveän kamala juttu? Etkö sinäkin ottaisi lastasi kesätöihin työpaikallesi jos vain voisit, sillä täytyyhän nyt lähimmäistä auttaa? Vaikka kesätöihin ei usein tarvitsekaan mitään koulutusta ja työt pystyy tekemään myös vähemmän pätevä henkilö, on nepotismi silti tässäkin tapauksessa väärin. Kesätöihin kuuluisi ottaa pätevimmältä vaikuttavat hakijat, vaikka kyseessä olisikin vain varastotyö, koska sen oman Pertti-Paavon ottaminen töihin on väärin muita hakijoita kohtaan. Kaikkien kesätyöhakijoiden pitäisi olla samalla lähtöviivalla ja heitä pitäisi arvioida samoin perustein.

10-20 hakemusta, 0 saatua työpaikkaa, 0 tienattua euroa. Kuulostaako tutulta? Tälläinenkin yhtälö on täysin mahdollinen. Kesätöihin on hakijoita erittäin paljon ja tuttavien suosiminen vielä heikentää monien mahdollisuuksia päästä saada kesätöitä. Alaikäisten mahdollisuudet saada kesätöitä ovat paljon huonommat mitä täysi-ikäisten ja monella onkin vaikeuksia saada kesätöitä. Kuitenkin oma aktiivisuus ratkaisee sen saako töitä vai ei eli kortit ovat loppujen lopuksi omassa kädessä. Pitää vain olla tarpeeksi oma-aloitteinen ja tehdä hakemukset huolella niin on jo hyvä mahdollisuus päästä edes pariin työhaastatteluun. Vaikka töitä ei 100% varmuudella saakaan, oma-aloitteisuus parantaa mahdollisuuksia kummasti. Myös se, että ei nirsoile erilaisten töitten kanssa, auttaa kesätyön saamisessa. Jos jonnekin haetaan ¨psyykkisillä voimilla¨ varustettua selvännäkijää/ennustajaa niin eikun hakemusta vaan vetämään. No, ehkä ei välttämättä, mutta töitten kanssa ei kannata olla turhan valikoiva jos ei minkäänlaista koulutustakaan löydy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *